Mulți dintre clienți mă întreabă cum de îmi înfloresc toți cactușii (aproape – nu toți au dat flori până în prezent), iar eu le spun simplu:
Secretul înfloririi unui cactus e respectarea fiecărei perioade a anului, foarte benefică bunei funcționări a „organismului” cactusului. Dar – ce este, mai exact, iernatul?
Iernatul la cactuși Iernatul este acea stare de inactivitate, în care temperatura recomandată este joasă, specifică iernii. Este caracterizată de acea perioadă din an, în care cactușii nu trebuie stimulați cu absolut nimic, deoarece metabolismul lor este în repaus. Așadar, pentru a putea beneficia de o creștere normală și sănătoasă, cactusul are nevoie de repaus. Cactușii își au originea în zonele foarte secetoase, astfel încât ziua au parte de căldură, iar noaptea de frig.
Iernatul și udarea După cum îi învăț eu pe clienții mei, le spun de regulă că pentru a avea cactușii în viață, pe o perioadă cât mai lungă cu putință, trebuie să respecte niște reguli. În primul rând, udarea este criteriul de bază DE EVITAT în timpul iernatului. De ce cactușii nu se udă în timpul iernii? Pentru că apa favorizează creșterea stimulându-i să crească și astfel, se vor alungi și vor arăta din ce în ce mai urât, deoarece forma inițială s-a alungit prin stimularea creșterii în timpul specific iernatului. Când e prima udare din an, și când e ultima?
Ca să fie mai ușor de ținut minte, eu spun așa: prima udare din an e recomandat să fie în luna aprilie, dar după data de 22 aprilie. Ultima udare din an va fi în octombrie, în cazul în care nu e pericol de îngheț. Udarea e recomandat să se facă din 2 în 2 săptămâni pe timp de primăvară, vară și toamnă. În caz de căldură prea mare în timpul verii, se recomandă udare chiar și la o săptămână. Dar nicidecum mai des. Dar, în orice caz, NU VĂ TEMEȚI DACĂ RĂMÂN FĂRĂ APĂ!
Cactușii nu mor din cauza lipsei totale de apă, ci din cauza excesului de apă. Mai mult, ei au nevoie de respirație, la fel ca orice ființă de pe pământ. De aceea, este foarte important să avem grijă de ei ca de orice ființă pe care o iubim 🙂
Iernatul și înflorirea Ei bine, pe cei mai mulți dintre noi ne interesează să vedem flori pe cactuși. De aceea este bine să respectăm ceea ce înseamnă perioada specifică iernatului și să nu le dăm apă în timpul iernii, PENTRU A FAVORIZA ÎNFLORIREA din anul următor. Surpriză! Dacă vei da apă cactusului tău pe timpul iernii, ai toate riscurile ca în anul următor să nu ai parte de un cactus înflorit. Îmi doresc să știu că oamenii înțeleg cu adevărat că un cactus nu e o plantă pretențioasă, ci una care din acest punct de vedere, preferă să stea departe de apă câtva timp 🙂
Plantele mele la iernat În pozele alăturate, puteți observa cum arată cactușii mei în timpul iernii, în luna februarie, după ce i-am lăsat fără apă din luna octombrie. Vă asigur că o duc bine, pentru că le-am asigurat o temperatură de peste 0 (zero) grade toată iarna.
I-mi plac enorm, toți caktusii, indiferent de forma si culoare. Va apreciez. Am si eu o mica colectie. Va urmaresc de mult timp si respect, informatiile pretioase date. Din discutiile cu mai multi colectionari, am inteles că, cactusii pe timpul iernii trebuie sa stea la intuneric. Eu am evitat acest aspect si îi tin într-o seara acoperita cu folie, avand f..multa lumina. Doresc sa stiu e bine sau nu. Astept raspuns. Mulțumesc.
E foarte important sa fie la lumina tot timpul. Cu parere de rau dar nu stiu cum ar putea cineva sa recomande, colectionar fiind, sa se tina cactusii la intuneric. Asa cum oamenii au nevoie de lumina, la fel plantele, si mai ales cactusii care sunt dependenti de soare. Va multumim pentru comentariu, multumim pt aprecieri!