Numele meu este Teofil Condoroș, născut în jud. Bihor, crescut acolo, în comuna Tinca.
M-am născut în 1957. De meserie sunt „confecționer de încălțăminte” venit la Arad și practicând câțiva ani această meserie, însă nu așa sunt eu cunoscut de cei din jur.
Cei care mă cunosc, știu bine că eu sunt „Colecționar de spini”. Am fost așa încă din copilărie, de la 8 ani, când aveam ceva vecini prin Tinca, la care mă uitam des peste gard, deoarece acești vecini aveau ceva special în curte. Acest „ceva special” pentru mine au fost, evident, cactușii.
Pasiunea mea a crescut din ce în ce mai mult, din momentul în care am achizițional primul cactus, în adolescență, deși părinții nu erau de acord să am mai multe exemplare. M-am focusat pe a-mi dezvolta propria colecție de cactuși, deși, la vremea respectivă, ca și acum, de altfel, sunt considerat „cu spini pe creier”. Dar asta nu însemna pentru mine o sursă de venit, așa că a trebuit să încep o școală profesională, să obțin un loc de muncă, așa că am ajuns în Arad. În Arad mi-am format o familie și m-am stabilit aici. La început am locuit la un apartament. Peste câțiva ani, nu mulți, am ajuns să nu mai avem loc în apartament cu toții, pentru că am repartizat toate exemplarele de cactuși prin camere, datorită faptului că numărul lor creștea simțitor, la sute. În vremea aceea am „semnat” un contract cu un cumnat, care m-a ajutat cu găzduirea cactușilor într-o seră, până am hotărât să ne mutăm la casă, în anul 1996.
De aici a început urmarea visului meu de a fi colecționar. Am început să văd în orizont, asta însemna să nu mă limitez doar la câteva specii, nici la un număr de exemplare, deoarece visul meu era prea mare, și realizabil pe de altă parte. Visul meu era să devin cel mai mare colecționar de cactuși. Am achiziționat semințe și le-am semănat bucată cu bucată. Am pus multă pasiune în acel ghiveci… Cactușii creșteau greu și încet, dar mai mare mi-era dragul să-i văd cum se fac viață. Am început să cultiv cu miile. Astfel că în câțiva ani am reușit să obțin un număr tot mai mare de plăntuțe de cactuși. Am început cu o cultură de aproximativ 800-1000 de semințe anual, până m-am oprit din numărat… Le-am văzut cum la mărimea unei unghii există o splendoare de floare, mai ales primăvara, când apăreau o mulțime de culori, de mărimea dublată a cactusului. Am extins sera mea din Sânicolau, și am mai făcut una. Mi-e mai greu iarna, când trebuie să le depozitez pe straturi, deoarece puși împreună fac 200 mp, iar locul de adăpost e de 40 mp. Mai frumos e primăvara și vara, când toți sunt afară, în mediul lor, la soare, și dau flori multicolor.
Am oprit numărătoarea cactușilor pentru că e greu să mai numeri după ce ai trecut de 30.000. Atâta aveam prin 2012. Deși am un număr imens de cactuși, îi cunosc pe toți. Știu despre ei nume, vârstă, loc de proveniență, etc. Am puține exemplare la care să nu le știu numele complet. E frumos să îți vezi visul împlinit, chiar dacă a durat ani și ani… De când sunt eu în Arad au trecut 40 de ani, în tot acest timp dezvoltându-mi visul. Cariera mea s-a transformat în a avea grijă de cactuși, a-i crește și a-i cultiva. A trebuit să renunț la locul de muncă, pentru că am început să fiu chemat de cactușii mei permanent, să am grijă de ei. Mi-am demonstrat că pot ajunge acolo unde îmi doresc, dacă știu cu adevărat CE îmi doresc.

Teofil Condoroș.