Cactusul este o plantă diferită de altele prin modul în care se dezvoltă, trăiește și supraviețuiește. Plantele sunt răspândite în multe zone ale lumii, deșerturile din Mexic și Statele Unite fiind o casă pentru numeroase specii de cactuși.
Majoritatea preferă un mediu arid, dar există câteva care trăiesc în pădurile tropicale din America Centrala și de Sud, precum și în California. Majoritatea cactușilor au spini – aceștia sunt unul din rezultatele majore ale adaptării la mediu; spinii sunt de fapt frunze reduse la dimensiuni minime, care cresc, la cactuși, din structuri numite areole (cactușii sunt singurele plante care au areole). De cele mai multe ori, cactusii au formă de lumânare sau butoi. Forma, culorile trunchiului și ale florilor precum și modul de dezvoltare sunt cele care atrag privirile și interesul colecționarilor. Cactușii aduc un plus de viață într-o cameră sau gradină, dau un aer exotic. Cel mai potrivit este sa expuneți cactușii în grupuri formate din specii diferite; în acest caz, echilibrul este esențial. Un alt mod este să expuneți câte un cactus bine îngrijit, într-un loc în care să fie ușor observabil. Speciile cu spini lungi, strălucitor colorați sunt cei mai potriviți pentru asta.
Cum sunt formați cactușii?
Diferența dintre plantele din familia Cactaceae și celelalte plante suculente este că primele au areole (pot si numiti si muguri). Areola este o structură care poartă și ține la un loc spinii, mugurii care se dezvoltă în timp în flori și/sau fructe și uneori puf. La majoritatea cactușilor, areolele sunt așezate pe coastă, în partea exterioară. Numai câteva specii de Opuntia au puf pe areole. Restul plantelor suculente (în afara celor din familia Cactaceae) au spini care nu cresc din areole, ci direct din țesutul suculent. Adaptarea areolelor, în cazul familiei de cactuși, este esențială, astfel că dacă unei plante suculente îi este îndepărtat un spin, țesutul din jur este rănit; la cactuși, dacă se rupe un spin, țesutul nu este afectat, pentru că spinul era prins de areola. De ce spini? Un spin este definit ca o structura evoluata din frunza (o frunza modificata). Desi spinii protejeaza plantele fragile de pradatori, functia lor principala este aceea de a condensa umezeala. La familia Cactaceae spinii sunt localizati pe areole. Adaptarea spinilor serveste mai multor scopuri. In primul rand, asa cum am mai zis, ei protejeaza plantele de pradatorii care cauta apa si hrana. Alta functie a spinilor este indeplinita atunci cand se afla apa in atmosfera (ceata); apa cade pe spini, iar structura acestora o aduna in picaturi care se scurg apoi pe panmant si sunt absorbite de sistemul de radacini al cactusului.
Florile de cactus
Sunt foarte asemanatoare florilor care se intalnesc la celelalte plante. Culorile frumoase si parfumul florilor de cactus atrag insectele care realizeaza polenizarea. La cactusii care cresc in zone aride, florile s-au adaptat aproape in mod miraculos; ele se deschid imediat ce incepe sa ploua, iesind din starea de latenta. Dupa polenizare florile produc seminte in mai putin de o luna. La majoritatea cactusilor din desert, florile se deschid pe timpul zilei pentru a atrage mai ales insectele zburatoare. Multe din speciile ce cresc in jungla au flori mari care se deschid la amurg; acestea au culori pale si sunt puternic parfumate pentru a atrage moliile. In schimb, exista unele specii ale caror flori se deschid tot noaptea, dar sunt urat mirositoare si atrag numai liliecii.
Radacinile
Cactusii au un sistem de radacini care coboara adanc in pamant, lucru care le ofera posibilitatea de a absorbi apa mai rapid, mai ales pe timpul perioadelor uscate, cand aceasta se evapora foarte repede. De exemplu, Cannon a descoperit in 1991 ca radacinile unui cactus-butoi mare (Ferocactus wislizenii) ajungeau pana la 3 cm adancime. Chiar si in perioadele lungi de seceta, anumite regiuni din radacini raman foarte perceptibile la orice urma de apa, astfel ca aceasta continua sa isi dezvolte peri mici. Mai mult, puii de cactus care se desprind e la articulatii si cad pe pamant in jurul plantei mama se inradacineaza foarte repede. Aceasta este de fapt reproducerea pe cale asexuala, care are loc, la alte plante, atunci cand nu exista conditii propice formarii de flori si fructe.
Udarea Cactușilor
Pentru că sunt plante de deșert, cactușii au nevoie de un mediu uscat. Sunt diferiți de alte flori din acest punct de vedere, pentru că nu trebuie udați deodată cu celelalte flori. Și atunci cum? În primul rând este important să nu fie udați iarna. Apa le stimulează atât creșterea, cât și înflorirea, dar asta trebuie să aibă loc doar în momentul potrivit. Deci, iarna fiind un anotimp pentru hibernare, nu trebuie udați, adică nu trebuie stimulați. În Aprilie este indicat să aibă loc prima udare a anului, atunci când soarele își face prezența mai puternic. Ultima udare trebuie să aibă loc prin Octombrie – Noiembrie. În acest interval, se recomandă udarea regulată la 2 săptămâni, iar dacă este caniculă se pot uda și la o săptămână. Dar nu mai des.
Dar cactușii pot trăi în mediul climatic din România? Da, cactușii trăiesc și în România 🙂 Mai jos detaliez modul de îngrijire care le face bine cactușilor 🙂
Soarele și cactușii Indiferent de anotimp, este binevenit soarele. Așa cum noi, oamenii, avem o stare diferită în prezența luminii soarelui, și cactușii la fel. Este recomandat ca planta să stea în prezența soarelui, iar în caz de caniculă, ușor umbrit. Cactusul își va lua porția de „vitamine” direct de la soare, atât cât are nevoie. Dacă sunt udați iarna, cactușii vor crește aiurea (adică în perioada în care nu trebuie să fie stimulați) și nu vor mai înflori. În poza alăturată, un grup de cactuși din sera noastră, dovada clară că le merge bine! 🙂